A vállalatról

A Pannonia Bio

A Pannonia Bio többféle terméket előállító biofinomítót üzemeltet Magyarországon, a Tolna megyei Dunaföldváron. A biofinomító világszínvonalú termelési eljárásokat alkalmaz, és élen jár az új bio-alapú technológiák fejlesztésében is. A termelés 2012-ben indult útjára – ekkor még kizárólag bioetanolt gyártottak. Az azóta eltelt időszakban nemcsak közel háromszorosára emelte termelőkapacitását a cég, hanem új termékekkel is bővítette kínálatát. Napjainkban élelmiszer-ipari, egészségügyi, alapanyagokat és biokémiai anyagokat, továbbá bioüzemanyagokat állítanak elő kőolaj alapú termékek alternatívájaként.

Ez Európa legnagyobb egy telephelyen található etanolgyártó biofinomító üzeme, amely a termelési hatékonyságot illetően is a világ élmezőnyéhez tartozik. Az üzem célkitűzései között szerepel a környezettudatosság, a klímaváltozás hatásainak mérséklése. A vállalat sikerének titka a hatékonyság növelése érdekében létrehozott multi-millió eurós beruházási programban rejlik. Az etanoltermelés során felhalmozódott mérnöki szakértelem és a gabonaalapú biotechnológia használata pedig lehetőséget biztosít új, innovatív termékcsaládok létrehozására.

A Duna partján található finomító évente több mint 1 millió tonna gabona feldolgozásával több száz ezer tonna fehérjében gazdag takarmányt, több mint 500 millió liter bioetanolt és 10 ezer tonna feletti mennyiségű kukoricaolajat termel. Az állati takarmány előállítása hozzájárul az európai élelmiszerbiztonsághoz, míg a Pannonia Bio etanolja – a benzinhez viszonyítva – több mint 70%-kal alacsonyabb üvegházhatást okozó gáz (ÜHG) kibocsátása révén védi a környezetet.

A finomító jelentős piacot teremt a Magyarországon termesztett takarmánykukorica számára, így a Pannonia Bio a magyar kukoricapiac kulcsfontosságú szereplője. A vállalat folyamatosan keresi a lehetőséget a helyi partnerekkel kiépített kapcsolatok erősítésére, éves szinten több mint 500 millió euróval (több mint 156 milliárd forinttal) járul hozzá a magyar GDP-hez, és több mint 5 ezer – főként vidéki – munkahely megtartásához járul hozzá.

A Pannonia Bio a dublini székhelyű ír mezőgazdasági cég, a ClonBio Group Limited (ClonBio) leányvállalata.

Az üzem Európa legnagyobb biofinomítójává nőtte ki magát. Támogatja az olyan új, innovatív biotermékek bevezetését, amelyek jelentős és jótékony hatással vannak az emberek és az állatok egészségére.

CSALÁDI VÁLLALKOZÁS

Mark Turley, alapító

A Pannonia Bio családi vállalkozás, melyet Mark Turley, sikeres ír vállalkozó alapított, aki meglévő befektetési portfólióját kívánta bővíteni az agrárszektorban. 

Mark Turley egy szakképzett biotechnológiai menedzsment éléről irányítja az üzemet, melyet Európa legnagyobb egy telephelyen található biofinomítójává fejlesztett az ír anyavállalat jelentős befektetésein keresztül.

Az ClonBio Group Limited és a Turley-család különböző vállalkozásai feltalálókkal és vállalkozókkal együttműködve új bio alapú technológiákba fekteti tőkéjét. Mindezt annak érdekében, hogy a laboratóriumi kísérletek során már bizonyító, innovatív ötleteket mérnöki szakértelemmel kombinálva, üzleti alapon működő vállalkozásokká emelje.

“A befektetéseink minden téren tovább csökkentik a költségeket és növelik a termelési kapacitást. Ugyanakkor támogatják az olyan új, innovatív biotermékek bevezetését, melyek jelentős és jótékony hatással vannak az emberek és az állatok egészségére.”

“Büszkeség tölt el, amikor azt látom, hogy egy gazda a saját teherautóján a mi üzemünkbe hozza a megtermelt kukoricáját, és tudja, hogy napokon belül megkapja annak ellenértékét.”

- Mark Turley, a Pannonia Bio alapítója